IMG_20220905_095101

Izletište “Mačkovac”

U prelijepoj borovoj šumi, neposredno uz rijeku Oskovu, a od grada udaljeno 7 km, nalazi se izletište Mačkovac. Tokom cijele godine, a posebno u ljetnjem periodu, ovo izletište je glavna destinacija za odmor, relaksaciju, sportske aktivnosti, roštiljanje  i boravak u prirodi kako lokalnog stanovništva, tako i stanovnika drugih općina na Tuzlanskom kantonu, pa i šire.

Izletište se nalazi na putnom pravcu prema hotelu Zlača, u naselju Mačkovac. Opremljeno je sa 22 betonska stola sa klupama, 8 šadrvana, 5 kamina za roštilj i 3 česme kao i četiri wc-a sa sanitarnim čvorom. Osim toga, na livadi je napravljeno i igralište za djecu sa ljuljama, toboganima, pješčanikom i klackalicama te dva seta igraonica sa kućicama sa toboganima i ljuljaškama. Radi bolje sigurnosti, izletište je ograđeno sa svih strana i time poboljšana sigurnost boravka na istom. Osim toga, u ljetnjem periodu obezbjeđeno je i sa rasvjetom koja se napaja iz solarnih panela. Pored livada na kojima se nalaze pomenuti sadržaji, izletište posjeduje i branu koja u ljetnom periodu služi za kupanje i ribolov. Rijeka Oskova, koja krasi ovo izletište obiluje sa ribom, naročito potočnom pastrmkom i mladicom. Također, izletište Mačkovac raspolaže sa poligonom za male sportove sa tribinom na kome se može igrati mali fudbal, košarka i odbojka. Pored izletišta nalazi se restoran “Brana” koji nudi sve vrste jela kao i prenoćište za one ljubitelje prirode kojima jedan dan na ovom izletištu nije dovoljan.

Svake godine, na izletištu Mačkovac tradicionalno se obilježava proslava 1. maja gdje stanovnici cijelog Tuzlanskog kantona, pogotovo iz općina Banovići, Živinice, Tuzla, Lukavac, Srebrenik i sl. dolaze da proslave ovaj praznik rada i barem malo se otrgnu od svakodnevnice i uživaju u onome što ovo izletište pruža.

Cijena iznajmljivanja stolova iznosi 5 KM, a cijena iznajmljivanja šadrvana iznosi 10 KM.

Zbog zahtjeva posjetilaca napravili smo zatvoreni šadrvan dimenzija 6 x 4 metra koji je opremljen sa dva stola i pet klupa kapaciteta maks. 20 osoba te je pogodan za organizovanje rođendanskih zabava, proslava i druženja u sva četiri godišnja doba. U šadrvanu je razvedena rasvjeta i opremljen je pečenjarom gdje se može pripremiti jagnjetina i sve vrste mesa sa roštilja. Cijena iznajmljivanja šadrvana iznosi 50 KM i potrebno ga je prethodno rezervisati.

Naša javna ustanova je nastavila sa proširivanjem kapaciteta za boravak na izletištu Mačkovac te smo osluškujući potrebe posjetilaca izgradili dva šadrvana dimenzija 5 x 4 metra sa stolom i klupama te pečenjarom.

Cijena iznajmljivanja šadrvana vikendom iznosi 20,00 KM i isti se može rezervisati putem telefona 035/874-136 ili na broj 062 375 294.

Očekujemo Vas !!!

Comments are closed.