ciro-2

Voz “Ćiro”

Svaki grad ima neko obilježje po kojima ga većina ljudi pamti. Kada nekom novom poznaniku spomenete ime Banovići, većinom ćete naići na sljedeći komentar: pruga Brčko-Banovići.

Osnivanjem RMU Banovići prije više od pola vijeka, započeo je razvoj uzanog kolosijeka banovićkog rudnika. Kroz željeznički transport rudnika prohuktalo je preko 100 parnih uzanih lokomotiva. U narodu popularan kao “Ćiro”, parna lokomotiva 55-99 postala je simbol Banovića. Nakon što je bila eksponat 35 godina, remontovana je u Željezničkom saobraćaju RMU Banovići da bi služila kao turistička atrakcija zajedno sa dva preuređena vagona. Već par godina turisti iz cijelog svijeta dolaze u Banoviće da bi sa Banovićkim “Ćirom” prošli kroz izuzetno lijep krajolik uz rijeku Oskovu i uživali u vožnji. Turistički voz “Ćiro” raspolaže sa tri zatvorena i dva otvorena, panoramska turistička vagona.

Unutrašnjost zatvorenih turističkog vagona je ručne izrade kapaciteta 50-ak turista. Treći zatvoreni turistički vagon posjeduje i šank i namjenjen je za održavanje koktela i zakuski tokom vožnje. I on je kapaciteta oko 30-ak putnika. Također postoje i dva panoramska vagona zatvorena samo sa gornje strane kapaciteta cca. 50 mjesta koji se koriste većinom u ljetnjem periodu, ali po potrebi mogu se koristiti i u ostalim godišnjim dobima. Brzina kojom se odvija vožnja ne prelazi 35 km/h, mada na zahtjev grupe je moguće kontrolisati brzinu kojom se lokomotiva kreće. Moguće je organiziranje ugovorenih vožnja za grupe na potezu Banovići-Turija-Banovići. Za sve informacije možete se obratiti nama i biće nam zadovoljstvo da Vam pružimo svaku vrstu informacije vezano za našeg i vašeg “Ćiru”.


TV prilog Anadolia TV


Posjeta Britanskih turista


 

Comments are closed.